Tom Brejdi (©AFP)
Tom Brejdi (©AFP)

I to se dogodilo: Tom Brejdi rekao zbogom

Vreme čitanja: 5min | sub. 29.01.22. | 20:48

Najbolji igrač svih vremena, posle 22 sezone, završio bogatu karijeru

Amerika je na nogama. I to se dogodilo. Veliki, najveći igrač NFL-a u istoriji, Tom Brejdi, završio je karijeru u 44. godini. Posle 20 godina u Nju Ingland Petriotsima i dve poslednje u Tampa Bej Bakanirsima, G.O.A.T. je odlučio da je vreme za kraj impresivne karijere koja je krunisana sa sedam titula u 10 učešća u Superboulovima.

Iako nema zvanične potvrde, očekuje se narednih dana da će Brejdi i zvanično da objavi ovu odluku. Odmah posle informacije koju je prvi preneo ESPN, njegov menadžer i otac su istakli da Tom još nije odlučio o budućnosti, ali jasno je legendu više nećemo gledati na terenima širom SAD-a. Pitanje je sati kada će doskorašnji kvoterbek Tampe da proglasi zbogom NFL-u.

Izabrane vesti

Prošle nedelje su njegovi Bakanirsi ispali od Los Anđeles Remsa u polufinalu NFC-a (27:30). Danima se spekulisalo da je to bio poslednji meč u njegovoj karijeri i to se ispostavilo kao tačno. Legenda odlazi u zasluženu penziju. Uradio je ono što niko nije, ima više šampionskih prstenova od najtrofejnijih franšiza u istoriji, Nju Ingland Petriotsa i Pitsburg Stilersa. Amerikanci ga smatraju najvećim sportistom u istoriji uz košarkaškog superstara Majkla Džordana.

Svetska vest dana prostrujala je brzinom svetlosti. Ništa više neće biti isto. Fudbal, kako ga zovu Amerikanci ili američki fudbal, kako ga zove ostatak sveta, ostao je bez legende, bez nekog ko je prkosio godinama, ko je kao mladić igrao u ovoj sezoni u kojoj je bio jedan od najbojih kvoterbekova i koji bi uskoro mogao da dobije MVP nagradu. Konkurent mu je Eron Rodžers iz Grin Bej Pekersa.

Posle šest titula sa Petriotsima pre dve godine je odlučio za novi izazov. Hladni Masačusets je zamenio za toplom Floridom i u prvoj sezoni sa novim timom je osvojio krunu. Razuverio je “neverne Tome” koji su smatrali da ne može do krune bez trenerskog maga Bila Beličika. Proglašen je za MVP prošlogodišnjeg Superboula kada je Tampa pregazila favorizovani Kanzas u meču za trofej Vinsa Lombardija, najznačajniji pehar u američkom sportu.

Odlazi posle sezone u kojem je bio rekorder po broju bačenih jardi - 5.316, a imao je i 43 tačdaun pasova, ali nije uspeo da odvede svoj tim do nove krune. Ispao je prošle nedelje od Remsa posle trilera u finišu. Ostao je u finišu sezone bez dvojice elitnih risivera, Krisa Gadvina i Antonija Brauna, pa nije mogao više od polufinale konferencije.

Čovek-rekord pisao je 22 godine istoriju. U karijeri je bacio 84.520 jardi u ligaškom delu sezone, bez plej-ofa, imao je 624 tačdauna, uz 203 presečenih lopti na 318 utakmica u najjačoj ligi na svetu. Rođeni pobednik uvek je bio najbolji kada je bilo najvažnije, u plej-ofovima. Ima najviše pobeda među kvoterbekovima (35) u doigravanjima, najviše pasova za tačdaun (86) i najviše prebačenih jardi (13.049).

Bio je neko ko je projektovan da bude samo puki epizodista. Izabran je kao 199. pik davne 2000. godine u šestoj rundi drafta. Povreda Drua Bledsoa i ulazak tada anonimnog momka iz Kalifornije koji je studirao na Univerzitetu Mičigen promenila je ovu igru.

Ponedeljak, 00.30: (1,60) Los Anđeles Rems (14,0) San Francisko Fortinajners (2,55)

Čim je ušao na teren, više nije odlazio s njega. Vodio je Petriotse do kruna 2002, 2004 i 2005. godine. Zatim je prošlo skoro deceniju pre nego što je u kultnom Superboulu 2014. godine pobeđen Sijetl sa 28:24. Dva puta ga je u borbama za trofej pobeđivao Ilaj Mening sa Njujork Džajantsima, dok je Nik Fols sa Filadelfijom bio bolji 2018.

Osvojio je još dva prstena sa franšizom iz Bostona, prvo protiv Atlante kada je tim iz Bostona nadoknadio – 25 (3:28) i posle produžetka slavio protiv Falkonsa sa 34:28. Konačno 2019. godine su pali Remsi sa 13:3 u defanzivnom Superboulu.

Naredne sezone je ispao u „vajld kard“ vikendu od Tenesija na svom terenu i tada je odlučio da napusti Petriotse i karijeru nastavi u toploj Tampi. Okupio je oko sebe snažan tim, mnogi su došli samo zbog njega, vratio je iz penzije Roba Gronkovskog i Bakanirsi su posle 18 godina bili opet na tronu. Razbijeni su Čifsi sa Patrikom Mahomsom sa 31:9 prošlog februara.

Brejdi završava karijeru kao sedmostruki šampion Superboula, trostruki MVP NFL-a, petostruki MVP Superboula, dva puta NFL ofanzivni igrač godine, trostruki dobitnik All-Pro prvog tima, tri puta drugog tima All-Pro, petnaestostruki Prouboler i pobednik za igrača godine 2009.

Teško je nabrojati rekorde koje je uspeo da ostvari za 22 godine u omiljenom sportu Amera. G.O.A.T. je broj 1 u istoriji NFL-a po pokušajima pasa (11,317), jardi (84,520), dodavanju za tačdaun (624), startovima (316), pobedama (243), Proboul kampanjama (15), i MVP-a Superboula (5). Pored toga, Brejdi je predvodio ligu po broju tačdaun dodavanja u pet sezona (2002, 2007, 2010, 2015, 2021), što je najviše takvih sezona bilo kojeg igrača u istoriji NFL-a.

Vest o penzionisanju najvećeg igrača svih vremena izazvala je zemljotres širom sveta. Njegovi saigrači, rivali na terenu, stručnjaci komentarisali su odlazak velikog asa. I praćenje NFL-a u Srbiji (prenosi na Trećem kanalu) su vezani za početak Brejdijeve karijere početkom ovog milenijuma. Zato su Petriotsi jedna od omiljenih franšiza u našoj zemlji. Odlazak Brejdija verovatno znači da će i Rob Gronkovski da kaže zbogom ligi. Vratio se samo zbog Toma, a davno je rekao da će Brejdi biti jedini kvoterbek koji će mu bacati loptu.

Pre dve nedelje u penziju je otišao i Ben Rotlisberger posle 18 godina u Pitsburgu, a prošle sezone su rekli zbogom i Dru Bris i Filip Rivers. Budući član Kuće slavnih sada može da uživa u penziju pored prelepe supruge, brazilske manekenke Žizel Bundšen i troje dece, a dvoje iz braka sa jednom od najlepših žena planete.

Njegovo pune ime i prezime je Tomas Edvard Patrik Brejdi junior ili jednostavno G.O.A.T.


tagovi

Tom BrejdiNFLNFL ligaamerički fudbalTampa Bej Bakanirs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara